VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Rabobank bracht buitensporige fees in rekening bij bouwbedrijf in nood

Geplaatst op: 30-03-2018, 14:06:19

Er zijn publicitair gezien wel eens betere perioden geweest voor de Rabobank. Nadat de bank eind vorig maand een nieuwe saneringsronde bekend maakte en naar buiten kwam dat vervolging in het Libor-schandaal was afgekocht, blijkt de bank nu haar macht te hebben misbruikt bij bouwbedrijf Midreth, dat in 2011 failliet ging. Het Financieele Dagblad baseert dit op het nog ongepubliceerde arrest dat het gerechtshof wees in deze kwestie.

Het FD concludeert  uit het arrest dat het in handen kreeg dat Rabobank gisteren “een ongekend hard pak slaag” kreeg van het gerechtshof in Arnhem in de zaak die was aangespannen door voormalig eigenaar Joop Leliveld van Midreth. Als huisbankier van het bouwbedrijf zou Rabobank  misbruik hebben gemaakt en het  bouwbedrijf in strijd met de op haar rustende zorgplicht zeer nadelige en excessieve financiële condities hebben opgelegd. Het hof legt echter geen rechtstreeks causaal verband tussen het faillissement van de bouwonderneming in 2011 en het optreden van de huisbankier.

Miljoenenfee

Terwijl Midreth al in financiële problemen verkeerde, bracht Rabobank voor noodkrediet fees in rekening van “een buitensporige omvang”, aldus het hof. Voor € 7,5 mln krediet bedong Rabobank een fee van €2 mln. Voor een vervolgkrediet van €20 mln waarin de bank voor nog eens € 7,5 mln deelnam, eiste de bank een vergoeding op die even groot was als de kredietsom: €20 mln. Van die miljoenenfee ging ruim € 5,6 mln naar Rabobank en de rest naar de andere kredietverleners.

Renteswap van € 20 mln

In september 2010 taxeerde een onderzoeker op €63 mln. Een maand later verkocht Leliveld onder druk van de bank 60% van zijn bedrijf voor het symbolische bedrag van €1 aan een consortium met Rabobank. Ook deze transactie kwalificeert het gerechtshof als “zeer nadelig” voor Leliveld. Daarnaast legde Rabo de Midreth-eigenaar een renteswap van € 20 mln op die het hof ook als “zeer nadelig” betitelt.

Exacte schade

De exacte schade moet in een aparte procedure worden vastgesteld. De advocaat van Leliveld raamt de claim op minstens € 63 mln.

Afkoop vervolging Liborfraude

Het zijn in een korte tijd niet  de eerste (juridische) strubbelingen bij Rabobank die in de publiciteit komen. Eind vorige maand werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie Rabobank vijf jaar geleden in een geheime overeenkomst heeft beloofd om medewerkers die betrokken waren bij de geruchtmakende Liborfraude niet te vervolgen. Die verboden afspraak is gemaakt in het kader van een schikking die is getroffen. Rabobank kreeg in 2013 een boete van € 774 mln voor het manipuleren van de Libor- en Euribor-rente

Sluiting kantoren

Nog geen week eerder lekte uit dat Rabobank van plan is 13 van de 103 lokale bankorganisaties op te doeken en bij nog eens 78 banken de dienstverlening terug  te schroeven. Er zouden 5.000 banen bij deze operatie verdwijnen.

Bron: www.amweb.nl van 30 maart 2018

Vorige pagina